З чого складається брекет-система?


1. Брекети фіксують до зубів за допомогою спеціального матеріалу. Кожен брекет містить інформацію стосовно правильного розташування того зуба, для якого він призначений. Саме тому кожен брекет встановлюють лише на „свій” зуб. Проте брекети без встановленої дужки не переміщують зуби.

2. Дуга – джерело сили для переміщення зубів. Вона встановлюється у брекети, кільця та замки, прив’язується лігатурами. Дужки виготовляють з різноманітних сплавів. Також є різні січення дужок: квадратні, прямокутні, у формі кола. Кожна стадія лікування передбачає свій відповідний різновид дужок. Дужки змінюють 3-7 разів за все лікування.

3. Лігатури фіксують дужку у брекетах. Вони бувають металеві та еластичні. Останні можуть мати різний колір. Лігатури часто змінюють впродовж лікування, адже вони швидко „втрачають свій вигляд”.

4. Ортодонтичні кільця виконують таку ж функцію, що й брекети. Але також ці кільця утримують дужку. Вони виготовлені з металу – охоплюють зуб по діаметру. Найчастіше ортодонтичні кільця встановлюють на бічних зубах.

5. Ортодонтичні замки подібні до ортодонтичних кілець – їх можна взаємозамінити. Це питання вирішується у межах конкретної клінічної ситуації.

6. Еластики це кільця різного діаметру, виготовлені з еластичного матеріалу. Вони – додаткові елементи брекет-системи, які використовують для переміщення зубів чи корекції прикусу на певних етапах лікування.

7. Ґачок – це складова частина ортодонтичних замків, кілець і деяких брекетів, що слугує додатковим елементом для зціплення еластиків та інших елементів.